İKİNCİ EL ARAÇ SATIMINDA KİLOMETRE HİLESİNE HAPİS CEZASI

İkinci el araç alım satımında sıklıkla karşılaşılan kilometre düşürme hilesi, nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında sayılıyor. Kilometre düşürme işlemini gerçekleştirip bir araç satan ve bu suçla yargılananlara adli para cezası dışında, Yargıtay 23. Ceza Dairesi tarafından verilen ve emsal teşkil eden kararla birlikte 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da veriliyor.

Basına da yansıyan olayda, sanık A., 2006 model ve 125.000 kilometredeki aracını, göstergesinde oynayarak 100.000 kilometrenin altına indirdi ve bu sayede aracı değerinin üzerinde bir bedelle sattı. Alıcı R’de aracı 3 ay sonra M’ye sattı. M., aracı satın almadan önce tanıdığı oto tamircilerine kontrol ettirdi ve sorun olmadığını söyledikleri için satın aldı. Ancak kısa bir süre sonra aracın arıza yapması üzerine aracın yeni sahibi M özel bir servise götürdü. Burada aracın gerçek kilometresinin100.000 km değil, 130 bin civarında olduğunu öğrendi. M.’nin şikâyetçi olması üzerine aracın kilometresini düşüren A. hakkında dava açıldı. A., hakkında İstanbul Anadolu Adliyesi 24. Asliye Ceza Mahkemesi açılan davada aracın kilometresinin düşürüldüğü ispatlandı. Mahkeme de A.’yı dolandırıcılık suçundan mahkûm etti.

Sanık A. ve Cumhuriyet Savcısı bu kararı temyiz etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararın bozulmasını talep etti, ancak Yargıtay 23. Ceza Dairesi sanığın temyiz talebini reddetti.

Habere de konu Yargıtay 23. Ceza Dairesi’nin 29.04.2015 Tarihli 2015/72 Esas 2015/1029 Karar sayılı içtihadı şu şekilde:

“Sanık A.’in, kendisine ait 2006 model … marka ve yaklaşık 125.000 kilometredeki aracını, göstergesinde oynama yaparak 100.000 kilometrenin altına indirdikten sonra değerinin üzerinde bir bedelle tanık R.’ye 11.01.2010 tarihinde sattığı, tanık R.’nin aynı aracı 22.03.2010 tarihli noter satış sözleşmesiyle şikayetçi M.’a sattığı, şikayetçinin aracı tanıdığı oto tamircilerine götürerek yüzeysel olarak kontrol ettirdiğinde herhangi bir sorun olmadığını söyledikleri, aracı kullanmaya başladıktan bir süre sonra aracın arıza yapması üzerine özel bir servise götürdüğü ve aracın gerçek kilometresinin 130.000 civarında olduğunu öğrendiğinin iddia edildiği olayda, sanık, tanık ve şikayetçi beyanları, araç bakım faturaları ile tüm dosya kapsamına göre, eylemin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna dair kabulde isabetsizlik görülmemiş olup, sanığın basit bir incelemeyle anlaşılamayacak ve ancak teknik inceleme sonucu tespiti mümkün olacak şekilde yüksek olan kilometre göstergesini teknik müdahale ile düşürterek aracını gerçek değerinin üzerinde satmış olması ve D. satış elemanı olan tanık R.’ın aracın takas olarak alındığı sırada kilometresinin 125.000 olduğunu beyan etmesi ve buna ilişkin düzenlenen ekspertiz raporunu ibraz etmiş olması karşısında, tebliğnamedeki bozma isteyen düşünceye iştirak edilmemiştir.”

Yargıtay’ın almış olduğu bu karar sayesinde araç km düşürme işlemi ile araç satmak TCK’nın ilgili maddesine göre dolandırıcılık suçu sayılacak. Suçtan mahkûm edilenlere ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası verilebilecek. Daha öncesinde aracın kilometresini düşürerek satmak dolandırıcılık olarak değil, uyuşmazlık olarak değerlendiriliyordu. Aracının kilometre göstergesi ile oynayan kişi ise elde ettiği haksız kazancı tazminat olarak ödeyerek bu durumdan kurtulabiliyordu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir